Με πολύ μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας "Σχολικός εκφοβισμός : Επιστημονικές προσεγγίσεις και βιωματικές εφαρμογές" .
Στη διημερίδα, που πραγματοποιείται από το δίκτυο δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (παρατηρητήριο για τη βία και τον εκφοβισμό) και το οποίο συντονίζει η πάντα ακούραστη κ. Μαρία Παναγιωτάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, αναπτύχθηκαν θέματα για τις σχέσεις στα σχολεία, για τους κινδύνους θυματοποίησης ενός παιδιού στο σχολείο και τα μέτρα προστασία του, για τις στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και για τη βία στα παιδιά στο σχολικό πλαίσιο.
Στα απογευματινά βιωματικά εργαστήρια, εισηγητές-επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαίδευσαν με βιωματικό τρόπο, δάσκαλους και καθηγητές σχολείων του Ηρακλείου, σε θέματα, αυτοεκτίμησης, διαχείρισης συναισθημάτων και επικοινωνίας, στο ρόλο του εκπαιδευτικού στην αποκάλυψη και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης των μαθητών, στις σχέσεις εκπαιδευτικών και γονιών σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού κ.α.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η παράλληλη δράση: Διάλογος με μαθητές, "Για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό σχολείο" με το Συνήγορο του Παιδιού. Σαράντα μαθητές της Γ' τάξης Γυμνασίου και της Α' τάξης Λυκείου, από είκοσι σχολεία του Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων και το σχολείο μας, συζήτησαν με την καθοδήγηση του κ. Γ. Μόσχου, Νομικού, Εγκληματολόγου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κατέληξαν σε μια σειρά εξαιρετικού ενδιαφέροντος προτάσεις για το πως θέλουν το σχολείο τους σήμερα.
Το σχολείο μας εκπροσώπησαν σ΄ αυτή τη δράση, η μαθήτρια του Γ2 Κωνσταντίνα-Αλεξία Μανιουδάκη και ο μαθητής του Γ3 Πέτρος Ριπόλ-Κανδύλας. Τόσο η Κωνσταντίνα-Αλεξία με το εκρηκτικό της ταπεραμέντο και τον πλουραλισμό των απόψεων της, όσο και ο Πέτρος με τον συγκροτημένο, σοβαρό, καθαρό και τεκμηριωμένο λόγο του διατύπωσαν πλήθος εμπεριστατωμένων προτάσεων που διαβάστηκαν στην ολομέλεια των παιδιών. Δεν είναι δε υπερβολή να πούμε, ότι η Κωνσταντίνα-Αλεξία, με τις απόψεις της και τις εύστοχες παρεμβάσεις της στην ολομέλεια, "έκλεψε" κυριολεκτικά τις εντυπώσεις τόσο μεταξύ των συμμαθητών της, όσο και μεταξύ των παρευρισκομένων καθηγητών.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πέτρο και την Κωνσταντίνα-Αλεξία, τόσο για την συμμετοχή τους στη δράση αυτή, όσο και για την επάξια εκπροσώπηση του σχολείου και των συμμαθητών τους.
Τέλος να πούμε ότι από την πλευρά τον καθηγητών το σχολείο εκπροσώπησε η Δ/ντρια του κ. Μπρουχούτα Αργυρώ και ο καθηγητής πληροφορικής και μέλος της Ομάδας Δράσεων Πρόληψης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού κ. Τυλλιανάκης Εμμανουήλ.
Σε μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, εξελίχθηκε η ομιλία που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Αρχανών, σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, της Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στο ΚΑΠΗ Αρχανών.
Παρά, δυστυχώς, τη μικρή προσέλευση κόσμου, οι εξαιρετικές ομιλήτριες κ. Μπαλαμούτσου Σοφία, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Επόπτρια στο συμβουλευτικό κέντρο "Το σπίτι της Γυναίκας και η κ. Φραγκιαδάκη Τατιάννα, Ψυχολόγος στο ίδιο κέντρο, μετέτρεψαν μια απλή ομιλία, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και βιωματική εκδήλωση.
Οι ομιλήτριες δεν έμειναν, σε μια απλή παρουσίαση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, αλλά προχώρησαν σε βιωματικές ασκήσεις, βάζοντας όλους τους παρευρισκομένους στο ρόλο του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών, ενός περιστατικού σχολικού εκφοβισμού. Ο διάλογος, που γινόταν καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν πολύ ζωντανός και οι απόψεις που εκφράστηκαν απ' όλους, πολύ ενδιαφέρουσες.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που έδωσαν οι ομιλήτριες σε γονείς και καθηγητές, για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σοβαρό αυτό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.
Το Γυμνάσιο Αρχανών, ευχαριστεί και δημόσια την κ. Μπαλαμούτσου και την κ. Φραγκιαδάκη, τόσο γιατί τίμησαν με την παρουσίαση τους την εκδήλωση μας, όσο κυρίως, για όλα όσα μας είπαν και μας παρουσίασαν. Τους ευχόμαστε δε, καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της σχολικής βίας.
Με αφορμή την παραπάνω ημέρα, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τους υπευθύνους για τα θέματα αυτά Σκυβαλάκη Χρυσοβαλάντη (καθηγήτρια αγγλικών) και Τυλλιανάκη Εμμανουήλ (καθηγητή πληροφορικής).
Προβλήθηκαν μια σειρά από video (μπορείτε να τα δείτε παρακάτω), έγιναν συζητήσεις, εκφράστηκαν απορίες και κατατέθηκαν εμπειρίες, ενώ στο τέλος οι μαθητές δεσμεύτηκαν να φτιάξουν έναν κανονισμό (μια χάρτα), για το σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία όπου θα αναρτηθεί στους χώρους του σχολείου.
Το μήνυμα που πέρασε σε μαθητές και καθηγητές ήταν ένα:
«Το θέμα μας αφορά όλους. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Δεν φοβόμαστε. Μιλάμε»
Σχολικός εκφοβισμός και σχολική βία.
Video-παρουσίαση των καθηγητών Τυλλιανάκη Εμμανουήλ, Σκυβαλάκη Χρυσοβαλάντη.
Η video-παρουσίαση και σε pdf. Εδώ.
about bullying
Δικτυακός εκφοβισμός στην Ελλάδα-cyber bullying
Bullying - Η αδιαφορία δεν είναι λύση
DeleteCyberbullying GR -Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός, υπάρχει διέξοδος
Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου - Για σένα που λατρεύω - OFFICIAL VIDEO CLIP