Γυμνάσιο Αρχανών
Αρχάνες  Τ.Θ. 3   70100
Τηλ.-fax: 2810-751808
email: mail@gym-archan.ira.sch.gr


Ηρακλείου Κρήτης

Κνωσανό Φαράγγι ή Φαράγγι της Αγ. Ειρήνης

Το Κνωσανό Φαράγγι αποτελεί φυσική συνέχεια του όρους Γιούχτα. Εκτείνεται νότια των Αρχανών (Άγιος Μάµας). Διατρέχει τον οικισμό των Αρχανών στη θέση «Κάτω Μύλος», την περιοχή Μυριστή, την υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης (Σπήλια) µε συνολικό μήκος διαδροµής 5,7 περίπου χιλιόμετρα και συνεχίζει βόρεια, περνώντας από τη Κνωσό.

 

Κρουσταλλόσπηλιος

Βρίσκεται βόρεια του Στραβοµύτη στην τοποθεσία Εγκρεµός, σε υψόμετρο 500 µ. Απέχει περίπου 4 χλµ. από τις Αρχάνες και 500 µ. από τον αμαξωτό του Καρναριού.

 

Σπηλιαρίδια ή Στραβοµύτη ή Καρνάρι

Βρίσκεται στην τοποθεσία Καρνάρι Ν.?. του Γιούχτα, σε υψόμετρο 400 µ. Απέχει περίπου 5 χλµ. από τις Αρχάνες. Έχει εξερευνηθεί από το Μαρινάτο. Από τον αμαξωτό του Καρναριού απέχει περίπου 200 µ.

 

Παλαιό ?ηµοτικό Σχολείο Αρχανών

Στην είσοδο των Πάνω Αρχανών, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, νεοκλασικό αυτό κτίριο, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μαθητών του δημοτικού και του εξατάξιου άλλοτε γυμνασίου των Αρχανών. Χρόνια αργότερα λειτουργούσε µόνο ως δημοτικό και μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως δημαρχείο του πρώην δήμου Αρχανών. Σήμερα σ’ αυτό στεγάζονται σχολές ανωτέρας εκπαίδευσης όπως το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και άλλες υπηρεσίες του δήμου. Στην αυλή του «δηµοτικού σχολείου», λαµβάνουν χώρα κατά τη θερινή περίοδο κυρίως πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως επιδείξεις κλασσικού, μοντέρνου και παραδοσιακού χορού, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες τραγουδοποιών κ.ά., ενώ στο εσωτερικό του κτιρίου φιλοξενούνται κατά καιρούς έργα τέχνης ντόπιων καλλιτεχνών, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων ενώ πραγµατοποιούνται επίσης σεµινάρια και συνέδρια ποικίλου ενδιαφέροντος. Την περίοδο αυτή το κτήριο βρίσκεται υπό ανακαίνιση.

 

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Αρχανών στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Αρχανών, το οποίο δίνει την εικόνα των παλαιών παραδοσιακών σπιτιών και τον τρόπο της καθηµερινής ζωής των παλιών Αρχανιωτών. Σ’ αυτό βρίσκει κανείς επίσης και ντόπια προϊόντα όπως: σπιτικά ζυµαρικά, κρασί, ρακή, γλυκά του κουταλιού, πετιµέζι, ελιές, , κ.ά., φτιαγµένα από τις γυναίκες του τόπου μας.

 

Εργαστήριο γλυπτικής

Στη νοτιοανατολική συνοικία του οικισµού υπάρχει το εργαστήριο γλυπτικής του Μανώλη Τσοµπανάκη, όπου εκθέτονται πρωτότυπα έργα του ιδίου από ξύλο και µπετόν αρµέ.

 

Πηγή:archanestourismos.gr

Επιμέλεια άρθρου: Μαρκοδημητράκης Αλέξανδρος
Ντουράκη Βαρβάρα
Παπουτσάκη Μαριάννα

Copyright © 2014 Γυμνάσιο Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU